Dobrej pokec   Lišanská šlapka   MSDN   VB na Microsoft.cz   NCHAT Nový design
   Portál  O firmě  Profil  Reference  Produkty  Odkazy  Diskuse  Tisková verze 



  Novinky e-mailem
Pokud chcete být informováni o změnách ,přihlašte se k odběru novinek!
  
  
  Nejčtenější články
 Seznam všech českých hubů abecedně. (32122)
 Seznam hubů nad 100 uživatelů (20834)
 Konfigurovatelné rozbalovací menu (17450)
 Jak na makra (14331)
 Rozbalovací menu v JavaScriptu (2.) (12655)
  Nejstahovanější soubory
 Action Meter (1846)
 Slovní Fotbal (777)
 IE Boss Guard (484)
 zdroják slovní fotbal (383)
 Folder Watcher (370)
  Anketa

  Nabídka portálu

 Adobe Premiere
    Jak se dá udělat
 Alternativní prohlížeče
    FireFox
 ASP
    Tipy a triky
 Direct Connect
    Huby
    Scripty pro HUB
    Tipy a triky CZDC++
 Game Maker
    Tipy a triky
 Hry
    Akční
    Logické
 HTML
    Scripting (VBS,JS)
    Tipy a triky
 Internet
    Užitečné triky
 Microsoft Office
    Tipy, triky, návody
    Užitečná makra
    VBA Tipy a triky
 MS SQL Server
    Nastavení
    Seriály
    Tipy a triky
 Multimedia
    Návody
 Oracle
    PL/SQL
 PHP
    Jak na to
    Tipy a triky
 Užitečné odkazy
    Grafické programy
    Programátorské
 Visual Basic
    DirectX
    Formuláře
    Jak se dá udělat ...
    Užitečné funkce
    Win32Api
    Zdroje
 Visual Basic .NET
    Užitečné funkce
 Vtípky
    Vtipy a anekdnoty
 Vypalování
    DVD Shrink
    Tipy a triky
 Windows
    Jak se dá ...
    Tipy a triky pro XP
    Triky pro IE


Nabídka portálu se při zobrazení článku přesouvá na konec pravého sloupce nabídek.

 Jak na makra

Autor: Libor Blaheta
Zdroj: 
Vytvořeno: 9.12.2003
Publikováno: 12.12.2003
Čtenářů: 14331
Unikátních: 12449


Pokud chcete aspoň trochu zefektivnit svojí práci ve Wordu (Excelu) a nevíte co to jsou makra nebo je neumíte používat, pak je tento článek právě pro vás...

Jak na makra

Aplikace z balíku Microsoft Office (Word, Excel, Access...) se vám všemožně snaží usnadnit často opakované a zdlouhavé činnosti pomocí tzv. maker. Makro je tedy krátký prográmek (resp. posloupnost příkazů), který něco provede za vás. Makro vytvoříte naprosto jednoduše - jakoby řeknete aplikaci (tedy Wordu, Excelu...) - "zapamatuj si co teď udělám, aby jsi to přístě mohl provést ty za mě". Pak si Word zaznamená a uloží co jste udělali (třeba něco napsali, změnili font...). A až budete tuto činnost někdy v budoucnu chtít zopakovat, tak jí nebudete dělat znovu vy, ale spustíte ten svůj dříve vytvořený program (makro) a ten to udělá za vás. Jednoduchý ne...

Aby to bylo naprosto jasné, tak si teď vše ukážeme krok za krokem
(ukázka bude provedena ve Wordu 2000, ale v přecházejících verzích by postup měl být asi stejný; v Excelu je postup skoro stejný jako ve Wordu)

  1. Spustíme aplikaci Microsoft Word
  2. Otevřeme si nový dokument
  3. V menu Wordu zvolíme - Nástroje/Makro a položku Záznam nového makra
    pozn. tuto cestu v menu si dobře pamatujte - Nástroje/Makro - budeme ji používat často
  4. Mělo by se objevit okno, kde můžete definovat následující
    • Název makra - tak se makro bude jmenovat, zvolte nějaký výstižný název, který se snadno pamatuje
    • Makro přiřadit na
      • Panely nástrojů - to my dělat nebudeme (jinak to znamená, že vytvoříte tlačítko, které když stisknete, tak se vámi definované makro spustí)
      • Klávesnici - na toto se podíváme blíže, ale až za chvíli (tady budeme mít možnost přiřadit makru klávesovou zkratku, tzn. když zmáčkneme určitou klávesu(y) makro se samo spustí)
    • Uložit makro v...
      • všechny dokumenty (normal.dot) -> makro, které vytvoříte se uloží do "souboru" Normal.dot, což znamená, že toto makro budete moci spouštět KDYKOLI
      • dokument1 (pozn. autora toto je název dokumentu) -> makro, které vytvoříte se uloží do tohoto souboru, což znamená, že makro budete moci volat JEN když je otevřen TENTO dokument
    • Popis - tady můžete stručně napsat co makro děla, aby jste v budoucnu poznali, co jste to vytvořili

    pozn. pokud nechcete přiřadit makru kláv. zkratku, tak následující krok přeskočte a klikněte na tlačítko "OK" a pokračujte bodem 6.

    teď se vrátíme k "tlačítku" Makro přiřadit na Klávesnici, takže stiskněte toto tlačítko

    Mělo by se objevit okno, kde si můžete nadefinovat vlastní klávesovou zkratku, kterou když stiknete, tak se makro spustí. Vlevo uprostřed je textové pole, do kterého klikněte a stiskněte klávesovou zkratku, kterou chcete nadefinovat (tzn. držte dole stále CTRL nebo ALT a stiskněte "nějakou" klávesu (třeba "A" to je úplně jedno)). V text. poli by se mělo objevit co jste vlastně stiskli a pod text. polem by se měl objevit popisek, který indikuje, zda už tato klávesová zkratka není přiřazena něčemu jinému (pokud kláv. zkratka není dosud ničemu přiřazena, objeví se pod text. polem text "Aktuální přiřazení:[nepřiřazeno]" a naopak, pokud je už kláv. zkratka něčemu přiřazena - (zkuste kláv. zkratku CTRL+S), objeví se "Aktuální přiřazení:[čemu je kláv. zkratka přiřazena]", což znamená, že by jste si měli vybrat jinou kláv. zkratku, protože tato už je zabraná. Stiskněte BackSpace a kláv. zkratka v text. poli se vymaže a definujte si jinou). Pokud kláv. zkratku už máte, stiskněte tlačítko vpravo uprostřed "Přiřadit" a kláv. zkratka, by se měla přesunout do seznamu uprostřed (což znamená, že jste jí jakoby "aktivovali"). Pokud budete chtít kláv. zkratku odebrat, vyberte kláv. zkratku v seznamu a kliněte na tlačitko vpravo "Odstranit". Tak konečně jsme hotovi a můžeme konečně začít makro nahrát. Klikněte na tlačítko Zavřít (je nahoře vpravo).

  5. Od této chvíle SKORO všechny akce, které provedete budou zaznamenány. Tedy začalo nahrávání - to indikuje zobrazené okénko, kde máte možnost nahrávání ukončit (vpravo) nebo na chvíli pozastavit (vpravo). Takže teď něco můžete udělat - třeba napsat nějaký text a udělat ho tučným a pak nahrávání zastavit. (možnost zastavit nahrávání je i v menu Nástroje/Makra položka Zastavit záznam).
  6. Makro jsme úspěšne nahráli a teď ho nějak musíme taky spustit. Pokud jste definovali makru klávesovou zkratku (viz. výše), stiskněte klávesovou zkratku a makro by se mělo spustit. Pokud jste nedefinovali kláv. zkratku nebo jste ji třeba zapomněli :-) můžete makro spustit i ručně. V menu Wordu dejte Nástroje/Makro a položka Makra. Objeví se okno. Nahoře je textové pole, do kterého napište název makra, které jste vyvtvořili nebo makro vyberte rovnou ze seznamu pod ním. Označte jméno makra a vpravo nahoře dejte tlačítko Spustit. Okno zmizí a makro by se mělo spustit.
  7. Když už makro z nějakého důvodu nepotřebujeme, tak ho přirozeně smažeme. Postup je částečně stejný jako v kroce 6. Opět v menu dejte Nástroje/Makro a položku Makra. Opět napište název makra do textového pole. Pak vpravo uprosřed dejte tlačítko Odstranit.
Tak to je vše.
Krok po kroku jsme si řekli nudnou teorii a teď si vyzkoušíme nějaký skutečný případ, který bude "užitečný".
Nedávno jsem často potřeboval vložit do dokumentu objekt Math Equation (umožňuje jednoduše psát matematické vzorce). Už mě nebavilo neustále v menu dávat Vložit/Objekt a pak nalistovat Math Equation 3.0, dát OK. Tak jsem si udělal jednoduché makro.

Takže my chceme udělat následující - makro má na pozici kurzoru v dokumentu vloží objekt Math Equation.

Postup je následující-
  1. Spusťte Word, vytvořte čistý dokument a napište do něj několik písmen.
  2. V menu dejte Nástroje/Makro a položku Záznam nového makra.
  3. Napište název makra a jeho stručný popis. Pak dejte přiřadit na klávesnici.
  4. Přiřaďte makru kláv. zkratku a dejte Zavřít.
  5. Teď začalo nahrávání makra. V menu Wordu dejte Vložit, Objekt a nalistujte v okně položku Math Equation a dejte OK.
  6. Objeví se okno Math Equation, kam se píše vzorec - zrušte ho (zmáčknutí ESC by mělo stačit)
  7. Ukončete nahrání makra.
Hotovo.
A teď už makro můžete používat. Zmáčkněte kláv. zkratku, kterou jste definovali a makro za vás na pozici kurzoru vloží objekt Math Equation.

Závěr

Takto s makry moc dlouho nevydržíte. Čas od času makro bude trošku složitější a vy ho budete muset upravit k obrazu svému (Word občas nahraje něco co nechcete). Makro totiž není nic jiného než krátký program, který Word spustí. Program je napsán v jazyce Visual Basic for Application (nebo-li VBA). A pokud to budete myslet s makry vážně, budete se muset tento jazyk naučit (je velice jednoduchý). Pomocí maker se dá udělat poměrně i komplikovaná aplikace, která obsahuje tlačítka, textová pole a další klasické prvky Windows.

To byl snad trošku motivující závěr k tomuto jinak nehorázně dlouhému článku...

BlahetaL@Atlas.cz



Příspěvky ke článku:



© Swit.cz, Marek Kočí 2003